Over

Ik ben een fotograferende grafische ontwerper en een grafisch ontwerpende fotograaf, met een passie voor macro- en natuurfotografie.

Marco Koedam
Marco Koedam

Als grafisch ontwerper (sinds 1988) werk ik veel met fotografie door de samenwerking met fotografen of door het gebruik van eigen of bestaand beeldmateriaal.

Tijdens mijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten in Den Haag besteedde ik veel tijd aan fotografie. We hadden de beschikking over een goed geoutilleerde studio met allerlei soorten camera’s, lampen, statieven en een fraaie donkere kamer. Ik vond het interessant om de mogelijkheden van verschillende soorten camera’s te ontdekken zoals technische en middenformaat camera’s. Ik kocht toen ook mijn eerste spiegelreflexcamera. Het tot leven te zien komen van een afbeelding in een ontwikkelbad was elke keer weer een magisch en spannend moment. Ik beleefde er zoveel plezier aan dat ik ook thuis een eenvoudige doka inrichtte, waar ik nog jaren gebruik van heb gemaakt.

Ik heb met grafische technieken zoals etsen, lithografie en zeefdrukken gewerkt. Ik heb ook met gomdrukken geëxperimenteerd, een minder bekende techniek. Bijzondere affiniteit heb ik met kalligrafie, letterontwerpen en typografie. Het beïnvloed de manier waarop ik naar mijn omgeving kijk. Ik ben constant bezig met het maken van composities, ook zonder camera. Vorm en restvorm, ritme en structuur, indeling en hiërachie, contrast en kleur zorgen voor een constante inspiratiebron. Zolang er licht is kunnen er composities worden gemaakt.

Naast mijn fotografie werk ik samen met mijn vrouw in een ontwerpmaatschap, Conefrey/Koedam. We ontwerpen voor geprinte en digitale media. Dit doen we in opdracht of we initiëren onze eigen projecten. Ann is gespecialiseerd in tactiele vormgeving en braille. U kunt daar meer over lezen op Braille Dots.

Wilt u foto’s gebruiken in print of digitaal, of heeft u interesse in een Fine Art Print, stuurt u me dan een e-mail.