Millingerwaard: struinen tussen zadellibellen

Recent heb ik twee maal de Millingerwaard bezocht. Aanleiding waren de berichten op waarneming.nl over uitsluipende zadellibellen. Zadellibellen zaten er inderdaad in overvloed en ik zag er ook een aantal zuidelijke keizerlibellen.
Het is een prachtig gebied, waar je mag gaan en staan waar je wilt: struinen!

twee jonge zadellibellen
Twee jonge zadellibellen, kwetsbaar, transparant

Geen bordjes met voorwaarden en geboden, geen paaltjes om te volgen over gebaande paden, geen landschap aangeharkt en gemaaid, geen bezoekerscentrum of ander vertier. Ga in de voetstappen van een voorganger, mens, koe of paard. Of baan je eigen weg, terwijl in de achtergrond het industrieel orkest van de zandafgraving klinkt.

Millingerwaard in de mist

Net na zonsopgang, is het zicht nog voor een groot deel bedekt door de mist. Het gegrom van de zandafgraving vermengt zich met het gekreun van een galloway, terwijl de opkomende zon langzaam het landschap onthult. Deze scene alleen, maakt de reis al meer dan de moeite waard.

Zuidelijke keizerlibel
Zuidelijke keizerlibel

De libellen zijn gelukkig makkelijk te vinden, maar de uitdaging blijft, het maken van een pakkende compositie. Het spel met het licht, de separatie van voor- en achtergrond met de beperkte scherptediepte van een macrolens. Het gaat me niet om het registreren, maar om mijn visie, de interpretatie van het moment.

Zadellibel hangend aan huidje
Zadellibel hangend aan huidje
Jonge zadellibel
Jonge zadellibel met ontvouwde vleugels en al iets meer kleur
Twee jonge zadellibellen
De lichte kleuren maken deze zadellibellen extra fragiel

Terwijl ik het gebied verken, hoor ik het geritsel van libellenvleugels. In het gras vind ik een gehavende zuidelijke keizerlibel. Een pootje ontbreekt en vliegen lukt niet goed meer. Na een aantal portretten laat ik de libel achter op een beschut plekje. Maakte ik gebruik of misbruik van een situatie? Het leven van een libel is kort en hevig.

Gehavende zuidelijke keizerlibel
Deze gehavende zuidelijke keizerlibel mist een pootje
Zuidelijke keizerlibel
Portret van de gehavende libel

In het verleden kwam ik zeer regelmatig in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dat is ook zo’n mooi gebied waar je heerlijk kunt struinen. Ik moet daar nodig weer eens gaan kijken …

Watergentiaan
Gespiegelde watergentiaan, opvallende gekartelde randjes

Meer macrofotografie in mijn portfolio.