Ondertussen in natuurpark De Brink

Macrofotografie opent de ogen, op meerdere manieren. Locaties blijken waardevoller dan gedacht. Natuurpark De Brink, in mijn woonplaats Zeist, is zo’n locatie. Wat van ver komt, is niet per definitie beter.

Juffer aan een grasspriet
Het lijkt of juffers je aankijken, ze krijgen daardoor persoonlijkheid

Voor macrofotografie is het niet nodig om het milieu nog verder te belasten door verre reizen te maken. Het park in de buurt of de eigen tuin kan een goede locatie zijn.

Blauwe snuitkever met dauwdruppels
Dauwdruppeltjes worden een zondvloed voor deze blauwe snuitkever

Wetenschappers voorspellen dat het aantal insectensoorten de komende decennia wereldwijd met 40 procent zal afnemen. Insecten zullen acht keer zo snel uitsterven als zoogdieren, vogels en reptielen.

Gele maskerbloem met dauwdruppels

Als insecten zo snel zullen uitsterven, verliezen we een schakel en valt de keten uiteen. Fotografie en macrofotografie in het bijzonder, kan een waardevolle educatieve functie vervullen en helpen bij de bewustwording van de eigen leefomgeving.

Roodoog juffer
Roodoog juffer met een dauwdruppel op z’n hoofd

Ik denk dat het op creatieve wijze in beeld brengen van planten en insecten, nog belangrijker is dan ooit tevoren. Insecten zijn niet alleen een belangrijke schakel in de keten, ze zijn ook ongelofelijk fotogeniek.

Grote keizerlibel
Deze indrukwekkende verschijning, de grote keizerlibel, is ook met het blote oog goed te zien