No Raw Day, bevrijding van nabewerking

Ik fotografeer vrijwel altijd in het Raw-bestandsformaat en ik hou van de nabewerking in mijn digitale darkroom. Maar het kan ook een zeer tijdrovend proces zijn. Zeker wanneer je allerlei variaties wilt onderzoeken om het optimale uit je foto’s te halen. Soms kies ik ervoor om alleen in jpeg te schieten en tevreden te zijn met wat direct uit de camera komt.

Op een ‘No Raw Day’ besluit ik ook om geen eindeloze variaties te schieten. Nee, niet nog een andere compositie of andere scherptediepte uitproberen. Ik zoek naar een compositie en het is een kwestie van: schieten en lopen! Het geeft een opmerkelijk gevoel van vrijheid en spontaniteit.

Hierboven een serie ‘No Raw Day’ foto’s genomen in Utrecht. Camera ingesteld op jpeg en zwart-wit met hoog contrast.